fbpx

Kim Dzsong Un húga a bátyjánál is brutálisabb diktátor lesz szakértők szerint

Folyamatosak a találgatások az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un egészségi állapotáról és a diktatúrán belüli hatalmi átrendeződésekről. A 36 éves Kim a hírek szerint kómába eshetett (az sem kizárt a New York Post szerint, hogy már nincs is életben), és a húga, Kim Jo Dzsong (33) lépett elő első számú vezetővé.

„Továbbra sem láttunk bizonyítékot arra, hogy Kim Jo Dzsong átvette a hatalmat, de az valószínű, hogy ha így lesz, vaskézzel irányít majd” – nyilatkozta David Maxwell, az amerikai hadsereg tábornoka, aki 1999-ben részt vett a az észak-koreai rezsim esetleges összeomlására készülő forgatókönyv megalkotásában. Akkor sokan azt feltételezték, hogy Kim Dzsong Il halála után a fia nyitottabb lesz a világra, és a dinasztia pár éven belül elveszíti a hatalmát. – Ez azonban nem következett be – mondja Maxwell. – Azt látjuk, hogy Észak-Koreában minden utód sokkal rosszabb, mint az elődje.

Szung Jun Lee professzor, diplomáciai szakértő szerint márciustól láthatók a jelei annak, hogy Észak-Koreában elkezdték tervezni Kim Jo Dzsung pozíciójának erősítését, előkészítve egy esetleges hatalomátvételt. A professzor ambíciózus és okos nőnek írja le a diktátor húgát, aki eddig a rezsim emberi arcát volt hivatott mutatni a világ felé. De ha tejhatalmat kap, a kegyetlen oldalát is megismerhetjük, főleg az első években. „Fel kell építenie a bázisát, ki kell vívnia a tiszteletet, és egy pillanatra sem tűnhet gyengének, kemény diktátorként kell irányítania egy nukleáris fenyegetést jelentő országot – fogalmazott. – Vadabbnak és zsarnokibbnak kell lennie, mint amilyen a testvére, az apja vagy a nagyapja volt.

Emlékezetes, hogy Kim évekkel ezelőtt iszonyatos vérengzést rendezett a pártapparátusban és a vezérkarban, mert szerinte nem adták meg neki a tiszteletet: védelmi miniszterét, aki elbóbiskolt egy beszéde alatt, légvédelmi ágyúval végeztette ki.

Kim Jo Dzsongra sem Dél-Koreában, sem az Egyesült Államokban nem tekintenek lehetséges reformerként. Megfigyelők szerint a hatalmi játszmákban kulcsszerep juthat a nagybátyjának, Kim Pjong Ilnek, aki tavaly tért vissza hazájába európai diplomáciai küldetéséből. Még nem tudni, hogy Kim húga és nagybátyja összefog-e majd, avagy egymás ellenfelei lesznek. – Minth a Maffiózók forgatókönyve kelne életre azzal, hogy a korábban az apa, Kim Dzsong Il vetélytársának számító és Európába száműzött nagybácsi visszatér hazájába – magyarázta egy szakértő.

Észak-Korea ura sokáig háttérbe szorította a húgát, akinek a nyilvánosság előtt alantas feladatokat kellett elvégeznie: szinte testvére szolgájaként vitt neki hamutálat vagy tollat. Egészen 2015-ig kellett várni arra, hogy az első hivatalos fotó elkészüljön róla, de akkor is csak olyan, amin a háttérben meghúzódva, bőszen jegyzeteli bátyja szavait egy gyárlátogatáson. Az idei év első hónapjaiban változott meg a helyzet, amikor Kim Jo Dzsong váratlanul belépett a reflektorfénybe, és bizonyos ügyekben ő kezdte képviselni a diktátort Dél-Korea és az USA felé. Őt gyanítják a meghökkentő júliusi rendelkezés mögött is, amely megtiltotta a kutyák tartását az észak-koreai fővárosban, mondván, a házi kedvencek a nyugati dekadenciát és a burzsoá ideológiát jelképezik. (Az országban főleg a magas rangú hivatalnokok tartottak kutyát, így ez egy nekik küldött fenyegető üzenetként is felfogható). De még mindig messze van az igazi hatalomtól.

– Ha Kim életben van, kizárt, hogy a húga önálló döntéseket hozzon, ezt egyszerűen nem engedi meg a rendszer logikája – magyarázza Maxwell.

Forrás Blikk