fbpx

Megfejtették mire jó a libabőrös állapot

Ki  ne érezte volna már, hogy végigfut rajta a hideg, és libabőrös lesz, mikor épp megijed, valami nagyon jót, esetleg pont nagyon rosszat hall vagy lát? Nos, ez a libabőr-élmény nem véletlenül alakul ki.

A szőrtüszők akkor is képesek libabőrt kialakítani, mikor lehűl a hőmérséklet, ugyanis régen az ősembert ez az érzés tartotta melegen, sőt, mikor vadászat közben elöntötte elődeinket az adrenalin, akkor is libabőrösök lettek, ettől pedig felborzolódott a hajuk, és ijesztőbbnek tűntek.

De vajon a modern kori emberben mi szükség erre?

Hajnövekedés fokozása

Most már nem a vadállatokkal szemben mutat erősebbnek minket a libabőr, hanem a hajnövekedést fokozza. Mindig, mikor kiráz a hideg egy kicsit, az idegek aktiválónak, és arra késztetik a hajszálakat, hogy regenerálódjanak. Különösen, ha hosszú ideig tartózkodik az ember hidegben, akkor kapnak az idegek egy nagy adagot abból a “sokkból”, ami aztán a hajat ösztönzi növekedésre.

A  sebek is gyorsabban gyógyulnak

Ugyanannak a hatásnak az eredménye, hogy a bőrödön lévő sebek, karcolások is hamarabb tudnak begyógyulni, hiszen az idegek az izmokhoz vannak kötve és sejtekhez, és minél több őssejt van a szervezetben, annál gyorsabban gyógyulnak a sebek. Ezeket a sejteket pedig a libabőr és hidegrázás aktiválják.

Azaz a libabőr még mindig fontos a test számára, és nem igaz, hogy az evolúció során elkopott a haszna.

Forrás Joy