fbpx

Óriási a baj a Balatonon, védelmi készültséget rendeltek el

Nagyon nagy baj van a magyar tengernél, a helyzetnek a fele sem tréfa – védelmi készültséget rendelt el ugyanis az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), miután a Balaton nyugati medencéjében hamarabb elkezdődött az algásodás, és ijesztő mértékben.

A vízben a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A-szinteket mértek.

A probléma nem új keletű, tavaly nyáron a korábbiaknál másfélszer nagyobb algásodás zajlott le. Akkor emiatt nem kellett strandokat bezárni, korlátozni a fürdőzést, de az értékek a határon mozogtak, arról nem is beszélve, hogy a zöldes víz sokak kedvét veheti el a pancsolástól. A szakemberek remélik, idén sem kerül sor tiltásokra, az viszont már majdnem biztos, hogy a túlszaporodás újra megtörténik.

A hatóságok egyelőre megkezdték az úgynevezett lepel- és mélységi kotráshoz szükséges helyszínek és eszközök előkészítését. A munkálatok Balatongyörök térségében hamarosan elindulnak.

(A legfrissebb hírek itt)

A vízben lebegő algák fontos szerepet töltenek be a tó életében, elszaporodásuk viszont Somogy Boglárka, a Balatoni Limnológiai Intézet munkatársa szerint veszélyeztetheti a horgászatot, az ivóvízkivételt és a fürdőzést is.

– Az algák alapvető fontosságúak, hiszen ugyanúgy, mint a szárazföldi növények, termelik a szerves anyagot, amire az egész vízi táplálékhálózat épül. Ha nem lennének, a vízben nem termelődne oxigén, az algákat fogyasztó nagyobb halak, rákok eltűnnének – kezdte a szakember. Mint kiderült, nem is maguk az algák okozhatják a problémát, hanem bizonyos csoportjai által termelt méreganyagok. Ilyenek a már megjelent, késő nyári fonalas nitrogénkötő cianobaktériumok (kékalgák). Ezek tömeges elszaporodása veszélyeztetheti a fürdőzést is.

Forrás Blikk